廣告
RSS

Kiwi Ukulele

19 二月

今天終於收到之前訂的Kiwi ukulele和Teacher resources了。

無聊的失望:唔知點解一直覺得本書應該比A5大少少,厚厚的;今天見到實物原來是A4 size,薄薄的一本。另外,本書有d摺痕(張相影唔得清楚),好似俾人揭過好多次咁. . .

作者好有心,係本書度簽左佢的大名. . .

萬幸是書的大小和新舊沒有影響內容的質素。此書內容已覆蓋了歷史、上線、調音、配件、和弦、勾弦、節奏、樂理、練習和表演的心得等大部份初學者要知的知識。

欣賞這書有3點:精美的插圖、Uke名人的小貼士和當中作者細心又精心的編寫。對於從未學過樂器的朋友或Uke的初學者,相信你會從這書中得益不少。如果你真的想購買此書,建議你找住紐西蘭的朋友幫忙,或是集齊多些人一起訂,那會更實惠。

至於那份Teacher Resource,基於某些原因,不方便post它的照片出來,但唔買這份resource絕不是一個損失。那份resource中我覺得唯一有價值的. . .下個post和大家分享。

廣告
 
6 則迴響

Posted by 於 2010/02/19 in Uke工具

 

6 responses to “Kiwi Ukulele

  1. ying

    2012/07/11 at 19:50

    hi there!
    我想問這本kiwi ukulele好不好用?
    因我現身在nz,如果好用,我會買,
    我是剛接觸uku,
    書內有沒有scale的譜?和一些strumming pattern?
    cheers
    ying

     
  2. Steve

    2012/07/14 at 11:51

    STEVEN 兄,
    請問知唔知邊度可以放2手UKULELE ??因為有一支papa 1 唔岩用..想放不過唔知咩平台…

     
    • stevenukulele

      2012/07/14 at 12:35

      你試試 yahoo 拍賣或者去 d ukulele forum 問下有無人要。

       
      • Steve

        2012/07/16 at 21:29

        THANKS !! 另外想問一下STEVEN 知唔知 worth strings , TOM LEE有冇得賣?小弟未用過呢隻, 想問下佢有冇唔係LOW G STRINGS? THANKS !!

         
      • stevenukulele

        2012/07/16 at 23:21

        劏你無得賣,ukehk前排斷左貨,我都仲等緊。Worth 出左好多款弦,啡色、透明、high G 和 low G 都有。

         

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

 
%d 位部落客按了讚: