廣告
RSS

Canon in C (超簡單版)

19 七月

前陣子朋友結婚聽到這首歌,剛巧有網友問,但網上找到的又太難,所以改編一個超易版本,使大家也可以享受一下合奏的樂趣。

節奏部份:
整首歌都是循環地彈彈:|C  G |Am Em |F C |F G

solo部份:
分A(容易)、B(中等)、C(較難)三段。

一個人玩法:
用電腦或其他方法錄起節奏部份的掃弦,重覆播放。再自彈SOLO部份,如果未能掌握B、C段,只彈A段也可自得其樂。

兩個人玩法:
一個彈節奏部份的掃弦;另一個彈SOLO部份,能力許可的彈A+B+C三段;初學的不停重覆彈A+B段/齋A段/齋B段亦可。

三個人以上玩法:
一個重覆掃節奏部份的和弦;一個重覆彈A/B段;一個重覆彈C段;

當然你亦可花點心思,自行重編,自組玩法。祝夾歌愉快!^^

練熟後可以像他們般在街頭演奏呢!

超高級版:

廣告

17 則迴響

Posted by 於 2012/07/19 in Uke樂曲

標籤: , , , , , , , , , , ,

17 responses to “Canon in C (超簡單版)

  1. 新手

    2012/07/20 at 16:56

    睇外國兩位朋友彈的時候, 勾弦時他用的是食指和中指.
    問題是: 勾弦時有特定的規律嗎? 因為我是用大姆指一條一條掃…
    謝…

    • stevenukulele

      2012/07/20 at 17:18

      3指或4指是較多人會選用的勾弦方法:
      3指:姆指管G,C弦,食指管E弦,中指管A弦。
      4指:姆指管G弦,食指管C弦,中指管E弦,無名指管A弦。

      如果可以,建議嘗試練習用3指/4指,因為可提升你的演奏速度,減低你的演奏難度。^^

      • 新手

        2012/07/20 at 17:31

        明白, 謝謝. 🙂

  2. 初學者

    2012/07/26 at 21:31

    我想問拍子上D/U係咩黎?

  3. booger

    2012/08/04 at 16:16

    我係Leo呀!
    最近都學緊彈奏,用緊單姆指多(Mike伯伯話Uke唔同結他,多用姆指)
    打算轉用四指法,但係A string,無名指彈單音好似怪怪地…
    仲有uke洗唔洗好似結他咁,用尾指頂著音箱架
    問埋,彈奏時向下掃用咩手指?手又需要離開音箱空中劃個圈?

    • stevenukulele

      2012/08/04 at 22:15

      haha! 你都好多問題播!
      1.如果用四指法時無名指撥A線覺得怪,可試下用三指法(我習慣用三指),姆指管G,C線,食指管E線,中指管A線。
      2.我都會用尾指頂音箱,無話使唔使(不是必須)不過用左我覺得方便一點。
      3.如果是要突顯節奏(如快歌,我會用食指掃),否則,我會用姆指掃。
      4.「手又需要離開音箱空中劃個圈?」呢句唔係好明???

      • booger

        2012/08/05 at 13:16

        冇野既,Jake之類果D高手既小動作,劃左個半圈,問埋有冇意思姐^^
        http://www.youtube.com/watch?v=puSkP3uym5k (around1;05-1;12)
        Jake係咪四指法架,定係三四指都靈活運用好D?

      • stevenukulele

        2012/08/05 at 21:49

        1.佢係彈左落去隻手上返黎,不過動作大少少而已。如果你好有感情咁去彈一首歌,應該都會不經意地做出類似動作。
        2.無記錯佢提過自已係用三指的(當然四指絕對難唔到佢)。
        3.一定係三四指都靈活運用到會著數D,不過現階段建議主攻、先熟習一種先。

  4. YKM

    2012/10/14 at 15:27

    我想有有無教學版阿…我好想彈, 但係唔識睇個譜, 靜係識睇chord…
    彈唔到個效果出黎:(

  5. YKM

    2012/10/14 at 23:07

    stevenukulele :
    這個網頁有詳細的教學呢!不用擔心,只要看懂TAB譜就可以彈到的了。^^
    http://ukulelehunt.com/how-to-read-ukulele-tab/
    如果還是不明白,你再問我吖。

    即係學識睇tab譜, 連難版既都可以彈到??

    • stevenukulele

      2012/10/15 at 20:41

      對!^^

      • 123

        2014/11/23 at 15:51

        12中間的是甚麼?

      • stevenukulele

        2014/11/23 at 17:12

        唔明白,可以問詳細一點嗎?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: